En nypa socker

{ Sandra Boart }

Pumpatårta

En nypa socker Permalink1
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker
 

Pumpatårta

Lyxig pumpatårta med kardemumma och kola. Dekorera gärna tårtan med marsipanblad.

Ca 15 bitar

3 bottnar
6 ägg
4 dl råsocker
2 ½ dl ljust muscovadosocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 tsk havssalt
3 dl solrosolja
400 g pumpa
2 ½ dl mandelmjöl

Smörkräm
200 g osaltat smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
ca 2 dl florsocker 

Kardemummafrosting
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 ½ dl florsocker
1 ½ tsk kardemumma, stött 

Garnering
400 g (1 burk) karamelliserad mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Bottnar: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och råsocker vitt och fluffigt. Tillsätt muscovadosockret och rör om.

2. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt oljan i omgångar under omrörning.

3. Skala och riv pumpan grovt. Blanda den med mandelmjölet och vänd ner allt i smeten.

4. Fördela smeten i tre smorda springformar, ca 15 cm i diameter. Grädda bottnarna
i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna.

5. Smörkräm: Vispa smöret med vaniljsockret och siktat florsocker fluffigt, gärna med elvisp så att smörkrämen blir riktigt vit. Ställ den åt sidan i rumstemperatur tills du ska montera tårtan.

6. Frosting: Vispa färskost, siktat florsocker och kardemumma fluffigt.

7. Montering: Bred smörkräm på två bottnar och lägg ihop dem som en tårta. Lägg den sista bottnen överst, utan smörkräm på.

8. Spackla tårtan med frosting med hjälp av en palett. Låt tårtan stelna i kylen i ca 30 min.

9. Toppa pumpatårtan med dulce de leche och ev marsipanblad.

#1 - - Erika:

Ser helt underbar ut!

Till top