En nypa socker

{ Sandra Boart }

Pumpapajer

En nypa socker Permalink0
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker

Pumpapajer

Söta små pumpapajer fyllda med smörstekt pumpa smaksatt med kanel och farinsocker.

Ca 12 små pajer eller 1 stor

Mördeg
300 g smör, kylskåpskallt
2 ½ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
7 dl (450 g) vetemjöl
1 ägg

Fyllning
300–400 g butternutpumpa
50 g smör
2 tsk mald kanel
1 dl farinsocker
2 ägg
ca 2 dl strösocker
2/3 dl vetemjöl

Gör så här
1. Mördeg: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, vetemjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Degen ska precis gå ihop, överarbeta den inte.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader.

3. Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 6 cm i diameter, eller en stor, ca 30 cm. Spara lite deg till locken.

4. Fyllning: Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Stek bitarna i smöret med kanel och farinsocker tills de blir mjuka. Lägg fyllningen i pajskalen.

5. Vispa ägg med strösocker och vetemjöl till en slät smet och häll den över fyllningen.

6. Kavla ut resten av degen och skär ut remsor som flätas till ett lock eller stansa ut små stjärnor (se bilden).

7. Grädda små pajer mitt i ugnen i ca 10 min och stor paj i ca 20 min, eller tills de/den har fått färg.

Till top