En nypa socker

{ Sandra Boart }

Pumpapajer

En nypa socker Permalink0
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker

Pumpapajer

Söta små pumpapajer fyllda med smörstekt pumpa smaksatt med kanel och farinsocker.

Ca 12 små pajer eller 1 stor

Mördeg
300 g smör, kylskåpskallt
2 ½ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
7 dl (450 g) vetemjöl
1 ägg

Fyllning
300–400 g butternutpumpa
50 g smör
2 tsk mald kanel
1 dl farinsocker
2 ägg
ca 2 dl strösocker
2/3 dl vetemjöl

Gör så här
1. Mördeg: Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, vetemjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Degen ska precis gå ihop, överarbeta den inte.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 185 grader.

3. Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 6 cm i diameter, eller en stor, ca 30 cm. Spara lite deg till locken.

4. Fyllning: Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Stek bitarna i smöret med kanel och farinsocker tills de blir mjuka. Lägg fyllningen i pajskalen.

5. Vispa ägg med strösocker och vetemjöl till en slät smet och häll den över fyllningen.

6. Kavla ut resten av degen och skär ut remsor som flätas till ett lock eller stansa ut små stjärnor (se bilden).

7. Grädda små pajer mitt i ugnen i ca 10 min och stor paj i ca 20 min, eller tills de/den har fått färg.

Morot- & pumpabakelser

En nypa socker Permalink3
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker

Morot- & pumpabakelser

 

Morot- & pumpabakelser som toppas med ljuvlig limefrosting och kanderade pekannötter är helt perfekta att baka en regnig höstdag!

Ca 15 port

6 ägg
4 dl råsocker
2 ½ dl ljust muscovadosocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mald kanel
1 msk kardemumma, stött
1 tsk havssalt
3 dl solrosolja
200 g morötter
200 g pumpa
2 ½ dl mandelmjöl

Frosting
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 ½ dl florsocker
2 lime, rivet skal & saft 

Kanderade pekannötter
1 dl strösocker
1 msk smör
100 g pekannötter, rostade
1 msk havssalt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och råsocker vitt och fluffigt. Tillsätt muscovadosockret och rör om.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten.

3. Tillsätt oljan i omgångar under omrörning.

4. Skala och riv både morötter och pumpa grovt. Blanda det med mandelmjölet och vänd ner allt i smeten.

5. Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 30 min.

6. Frosting: Vispa färskost och siktat florsocker fluffigt. Vänd ner rivet limeskal och -saft och rör ihop.

7. Kanderade nötter: Smält strösockret i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Klicka i smöret, tillsätt nötterna och häll ut det på ett bakplåtspapper.

8. Strö över saltet och låt allt stelna. Hacka sedan nötblandningen.

9. Montering: Dela kakan på hälften, så du får en botten och ett lock. Lägg på frosting på det undre lagret och lägg på locket, skär sedan bottnarna i lagom stora bitar. Avsluta med frosting, som gärna spritsas, och toppa med nöthacket.

Pumpatårta

En nypa socker Permalink1
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker
 

Pumpatårta

Lyxig pumpatårta med kardemumma och kola. Dekorera gärna tårtan med marsipanblad.

Ca 15 bitar

3 bottnar
6 ägg
4 dl råsocker
2 ½ dl ljust muscovadosocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 tsk havssalt
3 dl solrosolja
400 g pumpa
2 ½ dl mandelmjöl

Smörkräm
200 g osaltat smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
ca 2 dl florsocker 

Kardemummafrosting
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 ½ dl florsocker
1 ½ tsk kardemumma, stött 

Garnering
400 g (1 burk) karamelliserad mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Bottnar: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och råsocker vitt och fluffigt. Tillsätt muscovadosockret och rör om.

2. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt oljan i omgångar under omrörning.

3. Skala och riv pumpan grovt. Blanda den med mandelmjölet och vänd ner allt i smeten.

4. Fördela smeten i tre smorda springformar, ca 15 cm i diameter. Grädda bottnarna
i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna.

5. Smörkräm: Vispa smöret med vaniljsockret och siktat florsocker fluffigt, gärna med elvisp så att smörkrämen blir riktigt vit. Ställ den åt sidan i rumstemperatur tills du ska montera tårtan.

6. Frosting: Vispa färskost, siktat florsocker och kardemumma fluffigt.

7. Montering: Bred smörkräm på två bottnar och lägg ihop dem som en tårta. Lägg den sista bottnen överst, utan smörkräm på.

8. Spackla tårtan med frosting med hjälp av en palett. Låt tårtan stelna i kylen i ca 30 min.

9. Toppa pumpatårtan med dulce de leche och ev marsipanblad.

Till top