En nypa socker

{ Sandra Boart }

Smultronmacarons

En nypa socker Permalink0
© Foto: Karolina Ehrenpil, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker
 
Smultron är bland det bästa som finns under sommaren, och
blir ännu bättre i form av macarons! Macaronsmeten är lite
trixig att få till, men övning ger färdighet som man brukar säga.
 
ca 20 st dubbla kakor
ugn: 150 grader, ca 8 min
kakor:
145 g (5 st) äggvita
½ tsk färskpressad citronsaft
120 g (2 dl) florsocker
60 g (¾dl) strösocker
ev. färg i pulverform
175 g (3 dl) florsocker
175 g (3 dl) mandelmjöl
smultroncurd:
100 g färska smultron
200 g (2½ dl) strösocker
½ citron, saft
135 g (1¹/³ dl) + 135 g (1¹/³ dl) vatten
55 g (1 dl) maizena
50 g (1 st) äggula
70 g osaltat smör

Gör kakorna:
1. Separera äggen dagen före och låt äggvitorna stå
övertäckt med plastfolie i kylen över natten.
2. Vispa upp äggvitan med elvisp i en rostfri bunke,
tillsätt citronsaften och fortsätt vispa till ett mjukt
skum.
3. Sikta 120 g florsocker med strösockret, häll sedan
ned sockerblandningen lite i taget i äggvitan under
fortsatt vispning. Smeten ska vara kompakt och
glansig när den är klar.
4. Vill du färga dina macarons tillsätter du en knivsegg
pulverfärg och rör om tills marängsmeten får en
jämn färg. Använd aldrig karamellfärg till macarons,
det tunnar ut smeten.
5. Sikta 175 g florsocker med mandelmjölet och vänd
försiktigt ned det i marängsmeten utan att slå ut för
mycket luft från den, smeten ska kännas fast och vara
glansig.
6. Fyll en spritspåse med smeten. Använd en rund
tyll och spritsa ut bottnar i storlek som en femkrona
på en bakplåt. När plåten är fullspritsad dunkar du
den ett par gånger i bakbordet för att få bort eventuella
luftbubblor. Låt sedan kakorna vila i cirka 30
minuter så att de får en hinna och inte kladdar när du
försiktigt känner på dem.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8 minuter
Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden för då
sjunker kakorna ihop och får inte kragen som kännetecknar
dessa godingar. Låt kakorna svalna innan du
fyller dem.
Gör smultroncurden:
8. Mosa smultronen. Häll smultron, strösocker,
citronsaft och 135 g vatten i en kastrull, låt koka upp
så att sockerkristallerna smälter.
9. Häll 135 g vatten, maizena och äggula i en bunke.
Slå smultronkoket över redningen under vispning
och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
10. Hetta upp blandningen på svag värme under
ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då
genast bort kastrullen från plattan och häll alltsammans
i bunken igen.
11. Tillsätt smöret medan blandningen är varm. Rör
tills smöret har smält. Täck bunken med plastfolie och
låt den stå i kylen i 2 timmar.
12. Fyll kakorna med krämen och sätt ihop dem som
små hamburgare.
Till top