En nypa socker

{ Sandra Boart }

Kärleksdessert

En nypa socker Permalink0
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker

Kärleksdessert 

Vårda dina nära och kära med bakverk i kärlekens tecken. Denna kärleksdessert får även kalla hjärtan att smälta.

Ca 8 port

Chokladbotten
150 g ägg
(3 st)
100 g farinsocker
(1 ½dl)
20 g vaniljsocker (2 tsk)
125 g smör
100 g mörk choklad, hackad
100 g vetemjöl (1 ½ dl)
50 g kakao (1 dl)

Vit chokladkräm
200 g färskost, t ex Phila­delphia (2 dl)
20 g vaniljsocker (1 msk)
100 g florsocker (1 dl)
1 lime, rivet skal & saft
150 g vit choklad, smält

Champagne- & jordgubbsgelé
2 gelatinblad
100 g jordgubbar
100 g strösocker
(1 dl)
50 g vatten (½ dl)
1⁄2 citron, saften
50 g champagne (1 dl)

Garnering
färska bär

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Rör ägg, farinsocker och vaniljsocker till en slät smet.

2. Bryn smöret till en mörk kolaton. Häll det över den hackade chokladen och rör till en slät smet. Vänd ner blandningen i äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl och kakao. Sikta och vänd ner det försiktigt i smeten.

4. Bred ut smeten i en smord form, ca 30 x 20 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10 min, de ska få lite hårda kanter och vara nästan rinnig i mitten. Låt bottnen svalna.

5. Skär bitar av kakan och lägg dem i botten på margarita- eller dessertglas. Får du bottenbitar över så kan du spara dem i frysen och använda dem till cake pops.

6. Kräm: Vispa upp färskost med vaniljsocker och florsocker. Blanda ner lime­skal och saft. Vispa ner den smälta chokladen.

7. Spritsa krämen ovanpå bottnen i glasen och ställ in dem i kylen så att krämen stelnar en aning innan gelén hälls på.

8. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

9. Rensa jordgubbarna och skär dem i lagom stora bitar.

10. Lägg jordgubbsbitar, strösocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp det tills sockerkristallerna löst upp sig.

11. Mixa kompotten med en mixerstav och tillsätt champagnen.

12. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten. Häll blandningen över krämen i glasen. Täck dem med plastfolie och låt dem stelna i kylen fram till servering. Dekorera gärna desserten med färska bär.

Till top