En nypa socker

{ Sandra Boart }

Jordgubbs- och rabarbersaft

En nypa socker Permalink0
© Foto: Karolina Ehrenpil, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker
 
Denna saft hinner knappt svalna i flaskorna innan den dricks upp! Saften
är underbart god och mycket populär bland både stora och
små. Du kan använda både färska och frysta bär.
 
1 flaska koncentrerad saft
200 g rabarber
600 g färska eller
frysta jordgubbar
500 g (6 dl) strösocker
160 g (1½ dl) vatten
1 vaniljstång
1 stjälk citrongräs

1. Skala och skölj rabarbern, snoppa jordgubbarna
och skär alltsammans i lagom och lika stora bitar.
2. Häll strösocker och vatten i en kastrull och tillsätt
jordgubbar och rabarber.
3. Snitta vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna.
Tillsätt både stången och fröna.
4. Krossa försiktigt citrongrässtjälken och låt den
koka med.
5. Skumma saften under tiden den kokar upp.
6. Ta bort citrongräset och sila bort moset genom en
finmaskig silduk eller kökshandduk. Koka upp saften
ytterligare en gång.
7. Sterilisera en flaska genom att i 10 minuter hetta
upp den i en ugn förvärmd till 100 grader. Häll sedan
upp saften i flaskan.
Till top