En nypa socker

{ Sandra Boart }

Frozen cheesecake med rabarber

En nypa socker Permalink0
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker

Frozen cheesecake med rabarber – oemotståndlig cheesecake som du kan baka i förväg och frysa in. Välj mellan att göra en enda stor paj och att göra portionsbitar.

Ca 10 bitar

Botten
400 g digestivekex
150 g smör

Fyllning
400 g färskost, t ex Phila­delphia
2 tsk vaniljsocker
5 ägg (delade i gulor & vitor)
1 ½ dl strösocker
4 dl vispgrädde
150 g rabarber, kokt & mixad
2 ½ lime, saften & skalet
5 gelatinblad

Topping
3 gelatinblad
200 g jordgubbar, färska
ca 100 g vatten
2⁄3 dl strösocker
1 lime, saften & skalet

Garnering
ev ätbara blommor
små maränger

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Mixa kexen till fina smulor och häll dem i en bunke.

2. Smält smöret och låt det bli lite brynt. Häll smöret över smulorna och rör om till en massa.

3. Tryck ut kexmassan i en pajform, ca 18 cm i diameter, eller ca 10 små bakelseformar, ca 5 cm
i diameter.

4. Fyllning: Vispa färskosten med vaniljsockret tills det får en slät och krämig konsistens.

5. Vispa äggulor med strösockret tills det blir luftigt och pösigt, vänd sedan försiktigt ner äggsmeten i färskosten.

6. Vispa grädden lätt och vänd ner den i smeten.

7. Vänd ner rabarbermixet, rivet limeskal och -saft i smeten.

8. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.

9. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Krama ur vattnet, smält sedan gelatinet försiktigt i mikrovågsugn och vänd ner det i smeten.

10. Häll smeten över kex­massan i pajformen och låt den stelna i frysen i minst 3 tim eller över natten.

11. Topping: Gör toppingen 1–2 tim innan servering. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Snoppa och grovhacka jordgubbarna. Mixa jordgubbarna med vatten, strösocker, limesaft och -skal till en slät puré.

12. Krama ur gelatinet och smält det försiktigt i mikrovågsugn. Tillsätt det till blandningen och rör om.

13. Häll jordgubbs­toppingen över cheese­caken, och låt den stå i frysen tills toppingen satt sig.

14. Låt cheesecaken tina i 30 min innan servering. Garnera den ev med ätbara blommor och små maränger.

Till top