En nypa socker

{ Sandra Boart }

Fläder- & lime key pie

En nypa socker, Recept fläder, fläderkaka, key lime pie Permalink0
© Foto: Karolina Ehrenpil, Styling & recept Sandra Boart.
 
Nu när flädern blommar som mest kan man passa på att göra egen flädersaft till denna underbara paj!
 
till ca 10 pers
ugn: 200 grader resp. 150 grader,
ca 10 min resp. 45 min
pajskal:
300 g digestivekex
100 g normalsaltat smör
fläderfyllning:
400 g (1 burk) kondenserad mjölk
100 g (3 st) äggula
200 g (2 dl) konc. flädersaft
2 lime, rivet skal och saft
100 g (1 dl) yoghurt naturell, 3 %
15 g (1 tsk) äkta vaniljsocker
italiensk maräng:
110 g (1½ dl) strösocker
(till sockerlag)
50 g (½ dl) vatten
125 g (4 st) äggvita
110 g (1½ dl) strösocker

Gör pajskalet:
1. Mixa kexen till fina smulor och häll i en bunke.
2. Smält smöret och låt det bli lite brynt. Häll smöret
över smulorna och rör om till en massa. Tryck ut kex-
massan i en pajform och ställ i frysen, låt stå i cirka 20
minuter.
3. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.
Gör fyllningen:
4. Häll samtliga ingredienser i en bunke och vispa till
en slät smet.
5. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda
mitt i ugnen i 150 grader i cirka 45 minuter eller tills
fyllningen är fast. Låt pajen svalna.
Gör marängsmeten:
6. Häll 110 g strösocker och vattnet i en kastrull och
koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121
grader. Använd en sockertermometer.
7. Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med el-
visp och tillsätt 110 g strösocker lite i taget under fortsatt
vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet.
8. Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle under
fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten svalnar.
9. Spritsa marängsmeten över pajen och bränn av den
med en bunsenbrännare.
 
Till top