En nypa socker

{ Sandra Boart }

Dessert på burk

En nypa socker Permalink2
© Foto: Karolina Ehrenpil, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker
 
Här kommer en härlig enkel sommardessert som passar perfekt till Midsommar! :)
 
 
Dessert på burk
ca 10 st
ugn: 200 grader, 5–10 min
rabarber- och vaniljkompott:
200 g rabarber
50 g färska jordgubbar
100 g (1 dl) strösocker
20 g (2 tsk) äkta vaniljsocker
jordgubbs- och limemousse:
200 g färska jordgubbar
1 lime, rivet skal och saft
200 g (2 dl) vispgrädde
100 g (1 dl) strösocker
(till sockerlag)
100 g (1 dl) vatten
100 g (3 st) äggvita
100 g (1 dl) strösocker
2½ gelatinblad
kaksmul:
200 g (3 dl) vetemjöl
150 g (1½ dl) strösocker
15 g (1 tsk) äkta vaniljsocker
100 g normalsaltat smör
övrigt:
bär eller ätliga blommor
 


Fyll vackra och väl rengjorda glasburkar med dessa godsaker
– det gör inget om glasburkarna är udda och olika stora, det
är bara charmigt!
 


Gör kompotten:
1. Ansa rabarbern och skölj och snoppa jordgubbarna.
Skär i mindre bitar.
2. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull. Tillsätt
strösocker och vaniljsocker, låt koka upp och sjuda i
cirka 10 minuter. Låt svalna.
3. Täck botten på alla glasburkar med kompotten.
Gör moussen:
4. Skölj och snoppa jordgubbarna och mixa dem till
en mosig röra. Jag gillar när det är lite jordgubbsbitar
i purén, men vill du ha den alldeles slät kan du passera
den genom en sil.
5. Rör ned rivet limeskal och limesaft i jordgubbspurén.
6. Lättvispa grädden, täck bunken med plastfolie och
ställ i kylen.
7. Häll 100 g strösocker och vatten i en kastrull och
koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121
grader.
8. Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med
elvisp och tillsätt 100 g strösocker, lite i taget, under
fortsatt vispning. Vispa tills du får en fast och blank
marängsmet.
9. Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle under
vispning. Vispa tills marängsmeten svalnar. Ställ åt sidan.
10. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Krama vattnet ur gelatinet, lägg i ett djupt fat och smält
försiktigt i mikron. Vänd ned gelatinbladet i purén som
du avslutade i punkt 5 och vänd sedan ner denna i
marängsmeten
som du ställde åt sidan i punkt 9.
11. Vänd ned jordgubbsmarängsmeten i den lättvispade
grädden.
12. Spritsa moussen över kompotten och ställ burkarna
i kylen.
Gör kaksmulet:
13. Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljsocker i en
bunke. Skär smöret i kuber och tillsätt det. Nyp ihop
allt till en smuldeg.
14. Strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 5–10 minuter, tills
smulorna får färg. Låt svalna.
15. Strö kaksmulet över jordgubbsmoussen.
Toppa med bär eller ätliga blommor.
#1 - - Mirre:

Oh så gott

#2 - - Sharon:

Åh vad gott det ser ut att vara! Satan att man själv inte får äta kolhydrater!

Kram

Till top