En nypa socker

{ Sandra Boart }

Kärleksdessert

En nypa socker Permalink0
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker

Kärleksdessert 

Vårda dina nära och kära med bakverk i kärlekens tecken. Denna kärleksdessert får även kalla hjärtan att smälta.

Ca 8 port

Chokladbotten
150 g ägg
(3 st)
100 g farinsocker
(1 ½dl)
20 g vaniljsocker (2 tsk)
125 g smör
100 g mörk choklad, hackad
100 g vetemjöl (1 ½ dl)
50 g kakao (1 dl)

Vit chokladkräm
200 g färskost, t ex Phila­delphia (2 dl)
20 g vaniljsocker (1 msk)
100 g florsocker (1 dl)
1 lime, rivet skal & saft
150 g vit choklad, smält

Champagne- & jordgubbsgelé
2 gelatinblad
100 g jordgubbar
100 g strösocker
(1 dl)
50 g vatten (½ dl)
1⁄2 citron, saften
50 g champagne (1 dl)

Garnering
färska bär

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Rör ägg, farinsocker och vaniljsocker till en slät smet.

2. Bryn smöret till en mörk kolaton. Häll det över den hackade chokladen och rör till en slät smet. Vänd ner blandningen i äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl och kakao. Sikta och vänd ner det försiktigt i smeten.

4. Bred ut smeten i en smord form, ca 30 x 20 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10 min, de ska få lite hårda kanter och vara nästan rinnig i mitten. Låt bottnen svalna.

5. Skär bitar av kakan och lägg dem i botten på margarita- eller dessertglas. Får du bottenbitar över så kan du spara dem i frysen och använda dem till cake pops.

6. Kräm: Vispa upp färskost med vaniljsocker och florsocker. Blanda ner lime­skal och saft. Vispa ner den smälta chokladen.

7. Spritsa krämen ovanpå bottnen i glasen och ställ in dem i kylen så att krämen stelnar en aning innan gelén hälls på.

8. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

9. Rensa jordgubbarna och skär dem i lagom stora bitar.

10. Lägg jordgubbsbitar, strösocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp det tills sockerkristallerna löst upp sig.

11. Mixa kompotten med en mixerstav och tillsätt champagnen.

12. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten. Häll blandningen över krämen i glasen. Täck dem med plastfolie och låt dem stelna i kylen fram till servering. Dekorera gärna desserten med färska bär.

Tävling @ instagram

En nypa socker Permalink0
Just nu pågår en rolig tävling tillsammans med My perfect day på instagram, där vi heter @ennypasocker. Vi lottar ut ett presentkort á 500 kr hos My perfect day, samt vår underbar bok "En nypa socker". Se mer om tävlingen på våra instagramkonton! In och tävla!

Skagencheesecake

En nypa socker, Recept En nypa socker, Skagencheesecake, Skagenröra Permalink0
Foto: Karolina Ehrenpil, Recept & styling, Sandra Boart, En nypa socker
 
Inget slår en hemgjord skagenröra, även om du enligt min
åsikt hittar den bästa skagenröran på Nynäs Rökeri! Testa att
göra en annorlunda cheesecake med fyllning av skagenröra till
nästa sommarkalas eller nu till midsommarafton!
 
till ca 15 pers
botten:
500 g kavring
100 g normalsaltat smör
(rumstempererat)
skagenfyllning:
150 g rökta räkor
150 g färska räkor
1 rödlök
½ kruka dill (spara lite till dekor)
100 g (1 dl) crème fraiche
150 g (1½ dl) philadelphiaost
150 g (1½ dl) västerbottensost
20 g (1 msk) riven pepparrot
1 citron, rivet skal
salt och peppar
4 gelatinblad
övrigt:
räkor
dill
löjrom

Gör botten:
1. Smula kavringen och blanda med smöret till en
deg. Tryck ut degen i en pajform klädd med plastfolie
och låt stelna i kylen.
Gör fyllningen:
2. Skala och hacka räkorna grovt och lägg i en bunke.
3. Finhacka rödlök och dill och lägg i bunken.
4. Tillsätt crème fraiche, philadelphiaost, Västerbottensost,
pepparrot och citronskal. Rör om och smaka
av med salt och peppar.
5. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Krama ur vattnet, smält sedan gelatinet försiktigt i
mikron och vänd ned i skagenröran.
6. Fyll kavringsbotten med skagenröran och ställ i
kylen. Låt stå i minst 3 timmar, så att den hinner
stelna.
7. Dekorera med räkor, dill och löjrom.
Till top