En nypa socker

{ Sandra Boart }

Cake pops med Nutella

En nypa socker Permalink0
 © Foto: Hanna Björkstedt, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker

Cake pops med Nutella

Dessa cake pops kommer att bli otroligt populära på kalaset, både att dekorera och att äta.

Ca 30 st

Ingredienser
250 g (4 st) ägg
125 g (1 ½ dl) strösocker
50 g (4 tsk) vaniljsocker
50 g (1 dl) vetemjöl
50 g (2⁄3 dl) potatismjöl
50 g (1 dl) kakao
5 g (½ tsk) bakpulver
100 g (1 dl) Nutella
50 g (½ dl) färskost, t ex Philadelphia

Garnering
ca 300 g vit choklad
blå chokladfärg
strössel
klubbpinnar
ev sidenband

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll ägg, strösocker och vanilj­socker i en kastrull. Värm upp blandningen under ständig vispning tills den når 40 grader (kolla med en termometer). Häll äggsmeten i en kall bunke och vispa tills den kallnar och tjocknar.

2. Blanda ihop vetemjöl, potatis­mjöl, kakao och bakpulver och vänd ner
det i smeten, var försiktig så att du inte slår ut för mycket luft.

3. Häll smeten i en smord springform, 20 cm i dia­meter, och grädda bottnen mitt i ugnen i 15–20 min. Låt den svalna.

4. Smula sönder kakan i en bunke. Tillsätt Nutella och färskost och blanda till en smet som går att forma. Väg upp smeten i bitar som väger ca 20 g och rulla dem till små bollar.

5. Garnering: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Blanda i lite chokladfärg och rör om.

6. Doppa toppen av klubbpinnarna i smält choklad innan du sticker ner dem
i kakbollarna, på så sätt håller sig bollarna bättre kvar på pinnen.

7. Doppa bollarna i den smälta chokladen och dekorera dem med strössel och ev sidenband.

Godiskalas

En nypa socker, Tillfällen att fira! Permalink0
 
© Foto: Hanna Björkstedt, Recept & styling, Sandra Boart, Barnkalasboken.
 
Hur underbart är inte detta härliga kalas, godistema? Tuggummi-maskinen är en tårta! Många får titta en extra gång när dem bläddrar i Barnkalsboken! Skulle gärna till nästa vår ha kurser för att göra sådana 3D tårtor, det är ju så kul! Recept hittar ni i Barnkalasboken, snart kommer en tävling på instagram, där ni även kan vinna boken!

Fläder- & lime key pie

En nypa socker, Recept fläder, fläderkaka, key lime pie Permalink0
© Foto: Karolina Ehrenpil, Styling & recept Sandra Boart.
 
Nu när flädern blommar som mest kan man passa på att göra egen flädersaft till denna underbara paj!
 
till ca 10 pers
ugn: 200 grader resp. 150 grader,
ca 10 min resp. 45 min
pajskal:
300 g digestivekex
100 g normalsaltat smör
fläderfyllning:
400 g (1 burk) kondenserad mjölk
100 g (3 st) äggula
200 g (2 dl) konc. flädersaft
2 lime, rivet skal och saft
100 g (1 dl) yoghurt naturell, 3 %
15 g (1 tsk) äkta vaniljsocker
italiensk maräng:
110 g (1½ dl) strösocker
(till sockerlag)
50 g (½ dl) vatten
125 g (4 st) äggvita
110 g (1½ dl) strösocker

Gör pajskalet:
1. Mixa kexen till fina smulor och häll i en bunke.
2. Smält smöret och låt det bli lite brynt. Häll smöret
över smulorna och rör om till en massa. Tryck ut kex-
massan i en pajform och ställ i frysen, låt stå i cirka 20
minuter.
3. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.
Gör fyllningen:
4. Häll samtliga ingredienser i en bunke och vispa till
en slät smet.
5. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda
mitt i ugnen i 150 grader i cirka 45 minuter eller tills
fyllningen är fast. Låt pajen svalna.
Gör marängsmeten:
6. Häll 110 g strösocker och vattnet i en kastrull och
koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121
grader. Använd en sockertermometer.
7. Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med el-
visp och tillsätt 110 g strösocker lite i taget under fortsatt
vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet.
8. Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle under
fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten svalnar.
9. Spritsa marängsmeten över pajen och bränn av den
med en bunsenbrännare.
 
Till top