En nypa socker

{ Sandra Boart }

Farmors rabarberpaj med Vaniljsås

En nypa socker Permalink0
 © Foto: Karolina Ehrenpil, Recept & Styling, Sandra Boart, En nypa socker
 
Bättre recept på rabarberpaj får ni allt leta efter, den går åt i
ett nafs! Servera pajen med hemkokt vaniljsås.
 
Farmors rabarberpaj med vaniljsås
12–15 pers

ugn: 200 grader, 45 min
fyllning:
800 g rabarber
15 g (1 tsk) nystött kardemumma
200 g (4 st) ägg
375 g (4½ dl) strösocker
70 g (1 dl) vetemjöl
knäckig smuldeg:
100 g normalsaltat smör
180 g (3 dl) vetemjöl
210 g (3 dl) farinsocker
vaniljsås 8 dl:
170 g (6 st) äggulor
2 vaniljstång
250 g (2½ dl) vispgrädde
250 g (2½ dl) mjölk, 3 %
150 g (2 dl) strösocker

Gör fyllningen:
1. Ansa rabarbern och skär den i bitar. Lägg bitarna i
en pajform, 30 cm i diameter, och strö över kardemumman.
2. Vispa äggen med strösocker och vetemjöl och häll
smeten över rabarbern.

Gör smuldegen:
3. Skär smöret i kuber. Tillsätt vetemjöl och farinsocker
och blanda till en smuldeg.
4. Strö smulorna över pajfyllningen och grädda mitt i
ugnen i cirka 45 minuter. Servera med vaniljsås.

Gör vaniljsåsen:
1. Häll äggulorna i en bunke.
2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg både
stången och fröna i en kastrull.
3. Tillsätt grädde, mjölk och strösocker och koka upp.
När blandningen sjuder häller du den över äggulorna
under vispning.
4. Häll tillbaka vaniljsåsen i kastrullen och fortsätt sjuda
tills vaniljsåsen tjocknar en aning. Vispa hela tiden så att
vaniljsåsen inte bränns vid eller koagulerar.
5. När vaniljsåsen tjocknat häller du över den i en kall
bunke. Om du vill kan du sila såsen för att få den alldeles
slät.
Till top