En nypa socker

{ Sandra Boart }

Jobb

En nypa socker Permalink0

sandra

Ikväll ska jag sitta med alla recepten till allt julgodis som ska göras och marmelader som ska kokas, ett roligt jobb i sig, men det tar ju sin lilla tid! Idag fick jag klartecken om att vi får ställa upp på julmarknaden som kommer att vara i Trångsunds centrum, den 26:e november, helt perfekt för er (många läsare som ni faktiskt är nu) att komma förbi, provsmak julmarmelader, prata och självklart se vad vi ställer ut! Mer information kommer den 1:a november här på bloggen! Ha en fin söndagskväll!

Update!

En nypa socker Permalink3
sandra
© Foto: Sandra Boart
Förkyldningen börjar ge med sig, har två kvällar i rad tillsammans med Fredrik, försökt få upp den sista inne-väggen på företaget, igår började vi spackla och ikväll ska vi slipa av överflödigt och måla allt vitt, sedan på fredag ska förhoppningsvis elen dras till kyl och frys. Ska köpa lister till bakbänken som ska upp också, Bauhaus har varit sega och fördröjt leveransen, som alltid ska det vara något som drar ut på tiden! :p Vi hoppas vara klara med ALLT på måndag eller tisdag! :)

En nypa sockers pärondessert!

Något sött... Permalink4

mums
© Foto:
Sandra Boart

Stjärnanis & lakrits sockerlag
2,5 dl ekologiskt strösocker
4 dl vatten
5 st stjärnanis
Några droppar lakrits-essence
Gör så här:
Väg upp socker och vatten i en lagom stor kastrull, och släng i stjärnanis. Koka ihop sockerlagen i cirka 5-10 min, så att den får lite brunaktigfärg från kryddorna. När sockerlagen svalnat slå i en skvätt lakrits-essence efter smak, låt lakrits-essencen inte koka med från början.

 Päron
1. Hacka upp 2-3 st päron i lagom stora kub-former, pressa lite citron på päronen så dom ska hålla sig vita och fina, och inte få den brunaktiga färgen dom annars får.
2. När du är klar, lägg i päron-kuberna i sockerlagen, täck över kastrullen med plast och låt dom dra i den svala sockerlagen.
3. Häll över sockerlagen och päronen ned i en ren bunke, plasta och ställa in i kylen, låt stå över natten eller i ett par timmar!

Kola kräm - Dulce de leche
En burk med kondenseradmjölk, kokas i cirka 3-4 timmar i vattenbad! Glöm inte att fylla på vatten under tiden det kokar! När mjölken kokats färdig ska den ha en nötig brun färg och vara rätt så seg i konsistensen.


Vaniljmousse

3 st  gelatinblad
2 dl  ekologisk mjölk
1 hel vaniljstång kravmärkt
½ dl  ekologiskt strösocker
2  st  äggulor (ekologiska, från frigående höns)
2 dl   ekologisk vispgrädde
Gör så här:
Lägg gelatinet i blöt, cirka 10 min, under tiden koka mjölken, med den urskrapade vaniljstången, låt mjölken sjuda en liten stund. Vid sidan av vispa upp äggulor och sockret, när mjölken kokar, häll över ägg- och socker röran under vispning, häll sedan smeten tillbaka i kastrullen och låt sjuda under omrörning, vid första bubblan, cirka 81 grader ta bort kastrullen från plattan och slå över krämen i en bunke. Krama ut vatten från gelatinet och rör ned i den varma krämen, låt sedan svalna. Vispa sedan grädden, lättvispad, moussekonsistens och vänd sedan krämen ned i grädden.

Cookiecrumbles
75 g   ekologiskt smör
1 dl    ekologiska havregryn
1 dl    farinsocker
2 dl    ekologiskt mjöl
1 dl    mandelmjöl
2 tsk  vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till en smuldeg, lägg ut på plåt och baka av i cirka 10 min, tills smulorna har fått färg och blir lite knapriga! (Ugn: 200 grader, cirka 10 min)

Ringla/Häll alltsammans i olika lager i ett dessertglas, detta receptet blir cirka 15 stycken beroende på storleken av dessertglaset! Lycka till! :)
Till top